Последни написи Blog

Германските фудбалски навивачи истапуваат против расизмот, хомофобијата и нацизмот

Навивачките групи на германските фудбалски тимови често јавно се изјаснуваат нацизмот, расизмот и хомофобијата. Навивачите на Борусија Дортмунд станаа светски познати благодарение напораките кои ги испраќаат на натпреварите на кои...

Говорот на омраза предизвикува насилство

Новинар(к)ите воопшто не се исклучени од одговорноста за говорот на омраза кој повикува, поттикнува или оправдува насилство.   Пишува: Жарко Трајаноски, магистeр по човекови права   „Новинарот… нема да говори со јазикот...

Повик за аплицирање – Школа за човекови права за млади од 16 до 19 години

Отворен повик за учество на Школа за човекови права за млади Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ќе ја оддржи 35-тата Школа за човекови права за млади од 15-ти до 21-ви...

„Безомразно“ лого

Конкурс: „Со креативност и младински активизам против говорот на омраза”

Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и веб страницата „Безомразно“ распишуваaт конкурс за прием на апликации кои илустрираат позитивна порака против говорот на омраза, преку групни јавни перформанси / флеш-моб. Конкурсот е отворен...

ЗНМ прашува зошто говорот на омраза во дебатните емисии не се санкционира

На 24 септември 2014 Агенцијата за медиуми организираше работилница на тема Презентација на Водичот за мониторинг на „говорот на омраза“. На овој настан говореше М-р. Јелена Сурчулија Милојевиќ, странски експерт...