Author: Ф С

Промовирана мобилна апликација против говорот на омраза

Фондацијата Метаморфозис ја промовираше првата мобилна апликација против говорот на омраза, чија намена е да ги донесе информациите од оваа област до врвовите на прстите на корисниците на мобилните телефони...

Промовиран педагошкиот прирачник за работа со млади „Слобода на изразување и приватност во дигиталната ера“

На 11.12.2014 г. во Скопје, Институтот за човекови права и мир од Каен и Фондацијата Метаморфозис го промовираа педагошкиот прирачник за работа со млади „Слобода на изразување и приватност во...

Толерирањето говор на омраза го попречува интегрирањето на Македонија во ЕУ

Активисти кои се залагаат за заштита на човековите права на 06.11.2014 г. протестираа пред Основното јавно обвинителство во Скопје барајќи отчет од надлежните државни институции во врска со неказнувањето на...

Движење против говор на омраза: Кампања на младите за човековите права на интернет

Кампања на младите за човекови права на Интернет иницирана од Советот на Европа Интернетот ни нуди можност да создаваме, објавуваме, дистрибуираме и консумираме медиумски содржини со што овозможува простор за...

Германските фудбалски навивачи истапуваат против расизмот, хомофобијата и нацизмот

Навивачките групи на германските фудбалски тимови често јавно се изјаснуваат нацизмот, расизмот и хомофобијата. Навивачите на Борусија Дортмунд станаа светски познати благодарение напораките кои ги испраќаат на натпреварите на кои...

ЗНМ прашува зошто говорот на омраза во дебатните емисии не се санкционира

На 24 септември 2014 Агенцијата за медиуми организираше работилница на тема Презентација на Водичот за мониторинг на „говорот на омраза“. На овој настан говореше М-р. Јелена Сурчулија Милојевиќ, странски експерт...