Последни написи Blog

Поттикнување агресивна војна преку национална телевизија

Пример на промовирање став дека меѓуетничка војна е „решение“ за проблемите на Македонија преку емисија на национална телевизија: „Ова ти е бе, ова ти е монструозен… Ова со идентитетот не...

Продолжува соработката меѓу ДЗЛП и Метаморфозис – предавања за лични податоци, приватност и говор на омраза

На 25 јули 2014 година, Дирекцијата за заштита на личните податоци и Метаморфозис, Фондација за интернет и општество, потпишаа Меморандум за соработка. Со овој Меморандум се потврдува одличната соработка во...

Повик за учесници – Трета школа против говор на омраза на Центар за меѓукултурен дијалог

Центарот за меѓукултурен дијалог трета година по ред огранизира обука за младински работници, студенти, активисти кои се мотивирани да ги развијат своите вештини во справување со говорот на омраза. Деталниот...

Колку утринските програми се користат за афирмирање омраза и кривични дела?

Тема на денот во утринската програма на Канал 5 на 18.08.2014 г. беше „Колку е корисно да се користи кај нас грчката практика за оштетување на возила?“. При тоа, водителот/уредникот...

Патриотски говор на омраза кон невладини организации (3)

„Патриотскиот“ говор на омраза се темели на неосновани обвинувања и божемна грижа за народот, државата и нејзините институции. Во основа, пак, станува збор за атак кој непосредно шири омраза кон...