Category: Ставови

Бегалци, мигранти и ксенофобија во македонските медиуми

  Кои се клучните проблеми при медиумското известување за бегалците и мигрантите кои минуваат низ Македонија?   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Проблемот со една...

Не сакам да сум „еден од добрите„!

Учев во едно скопско основно училиште, навистина преубаво однадвор. Отсекогаш сум го сакал училиштето и образованието генерално ме поттикнуваше да го канализирам она што го чувствував длабоко во себе. И...

Користењето на терминот „соросоиди“ е дискриминација

Терминот „соросоиди“ очигледно се употребува за да се етикетира, дискредитира и да омаловажи одредена група луѓе.   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Во одделен број медиуми во...

Прикриен поттик на насилство за реална закана

Иако Неделковски не повикал децидно на физичка пресметка или ликвидација на Поповиќ, тој сепак отворено повикува на некаков облик негативна интеракција со него, а токму така бил разбран и од...

Колку утринските програми се користат за афирмирање омраза и кривични дела?

Тема на денот во утринската програма на Канал 5 на 18.08.2014 г. беше „Колку е корисно да се користи кај нас грчката практика за оштетување на возила?“. При тоа, водителот/уредникот...