Category: Ставови

Како да го препознаеме говорот на омраза?

Политичката критика на поединци во власта (со која се бара проширување на правата и слободите на граѓаните и поголема одговорност на власта) и самокритиката како припадник на една етничка заедница...

Да се објави или не?

Многу е важно да се препознаваат вестите што имаат потенцијал да генерираат општествено неприфатливо поведение, да се анализираат нивните атрибути и внимателно да се донесуваат добри уреднички одлуки.    Пишува: Биљана...

Како да се пренесат зборови на политичар кога во нив има елементи на говор на омраза

Најопасно е преку медиумите да се  шират омразата и предрасудите, бидејќи тоа најчесто завршува со насилство. Медиумите што шират и пренесуваат говор на омраза, се соучесници во можните злосторства што произлегуваат...

Медиуми и политичка култура: Зборовите на омраза, напишани или кажани преку медиумите, немаат општествена вредност

   Кога омразата преку медиумите ќе добие простор да се манифестира на јавна сцена, тогаш може да се оцени дека со неа управуваат и ја поттикнуваат лоши и опасни луѓе....

Медиумите, изборите, говорот на омраза и нетолеранција

Колку е часот, почитувани новинар(к)и? Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права   „Новинарот нема свесно да создава ниту преработува информации што ги загрозуваат човековите права или слободи, нема да...