Категорија: Ставови

Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (2)

Пишува Роберто Беличанец , експерт за медиуми. Текстот е првобитно објавен на Окно.мк на 08.02.2012. Илустрации: Роршахови портрети од Бен Квилти. Прв дел од анализата… Верските стереотипи на Балканот За разлика...

Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (1)

Пишува Роберто Беличанец, експерт за медиуми. Текстот е првобитно објавен на Окно.мк на 08.02.2012. Илустрации: Роршахови портрети од Бен Квилти. Стереотипот претставува слика заснована на предрасуда или полувистина која му се...

Структурна дискриминација – кога државата е на погрешната страна (2)

  Структурната дискриминација е опасна затоа што нејзините корени се во минатото, затоа што е кумулативна (составена од многу голем број помали дискриминирачки активности), затоа што е затскриена зад вообичаениот...

Структурна дискриминација – кога државата е на погрешната страна (1)

Кога индивидуа или институција постапува согласно со прифатените норми на одредена заедница во однос на конкретни групи (етнички, религиозни, возрасни, родови) со негативни последици за членовите на овие групи, може...

Омраза длабоко

Кои се елементите од кои може да се изведе заклучокот дека во колумната „Компаративност 2“ се користи говор на омраза?   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Мојата...

Говорот на омраза во „Јуришник“ и во другите изданија на Јулиус Штрајхер

Штрајхер максимално ја искористувал склоноста на луѓето вината за сопствените неуспеси постојано да ја префрлаат врз другите. Тој умешно ги експлоатирал и зајакнувал традиционалните негативни стереотипи за Евреите, врз чиј...

adidas eqt support adv core black turbo red adidas eqt support adv primeknit core black turbo red adidas eqt support adv core black turbo red adidas eqt support adv turbo pink adidas eqt support adv turbo pink available now adidas eqt support adv turbo pink adidas eqt support adv turbo pink adidas eqt turbo red 2017 release date adidas eqt spring 2017 collection adidas eqt adidas eqt support adv adidas eqt turbo red collection black adidas originals eqt support adv adidas eqt adv support adidas eqt support adidas eqt support adv black turbo red adidas eqt support adv blackturbo red adidas eqt support adv turbo red adidas eqt support adv core blackturbo red white mountaineering x adidas eqt 93 17 boost drops march
adidas Ultra Boost Uncaged Triple Black adidas Ultra Boost Uncaged Solar Red adidas Ultra Boost Uncaged Tech Earth adidas Ultra Boost Uncaged Navy adidas Ultra Boost Uncaged Collection adidas Ultra Boost Uncaged Black/Grey Adidas Ultra Boost Uncaged Core Black Adidas Ultra Boost Uncaged Solid Grey Adidas Ultra Boost Uncaged W Shock Red Ultra Boost Uncaged adidas Ultra Boost Uncaged adidas Ultra Boost Uncaged Scarlet Red adidas Ultra Boost Uncaged Solar Red-Black adidas Ultra Boost Uncaged Grey-Clear adidas Ultra Boost Uncaged Black-White adidas Ultra Boost Uncaged Ray Red adidas Ultra Boost Uncaged Shock Red-Ray Pink adidas Ultra Boost Uncaged Clear Grey adidas Ultra Boost Uncaged Solid Grey-Black-White UltraBoost