Category: Ставови

Црвено светло за етноцентризмот (2)

  “Голото“ пренесување на изјавите на високи функционери без адресирање на проблемот на етноцентризмот, во пракса може да води кон ширење на извртени перцепции, а со тоа и на нетрпение...

Црвено светло за етноцентризмот

Кога постои етноцентризам сопствената заедница се доживува во центарот на сè и сè (јазикот, обичаите, историјата, однесувањето, религијата …) се вреднува споредено со неа. Сопствената заедница се доживува како најважна...

Очила на еднаквоста

  Кога медиумите допираат проблематика што се однесува на дискриминацијата, многу лесно е да се измести фокусот на гледање од актот на дискриминација кон ставовите, перцепциите и вреднувањата (базирани на...

Неетичко известување: Парада никаде, омраза секаде

Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права „Медиумот и новинарот не треба да објавуваат материјал (информација, слика, мислење, коментар) кој има за цел да шири непријателство или омраза, или ако...

Верските заедници и медиумите: Да се одбегнуваат стереотипите и предрасудите

Пишува Гоце Ристовски, м-р по културологија   Стереотипи се поедноставени, неоправдано генерализирани и неточни мислења за припадници на групи луѓе. Се темелат на недоволно познавање на групата за која се...

И претепување среде бел ден на плоштад – некои медиуми ич не ги засега!

Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Како медиумите (не) известуваа за насилство мотивирано од омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет? (1) „Следејќи ја својата улога во...