Author: А С

Водич за ИКТ на Метаморфозис бр.10 – Говор на омраза на интернет

Десеттиот Водич за ИКТ на Метаморфозис е наменет за сите оние коишто сакаат да стекнат основни знаења за спротивставување на говорот на омраза на интернет. Водичот е подготвен во рамките на...

„Безомразно“ лого

Српските и албанските фудбалери на римски Лацио со фото-порака против омразата и насилството

Фудбалерите од српската и албанската репрезентација кои играат во италијанскиот клуб Лацио со заедничка фотографија испратија јасна порака дека во спортот нема место за политика, национализам и омраза. На фотографијата,...

Говорот на омраза предизвикува насилство

Новинар(к)ите воопшто не се исклучени од одговорноста за говорот на омраза кој повикува, поттикнува или оправдува насилство.   Пишува: Жарко Трајаноски, магистeр по човекови права   „Новинарот… нема да говори со јазикот...

Повик за аплицирање – Школа за човекови права за млади од 16 до 19 години

Отворен повик за учество на Школа за човекови права за млади Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ќе ја оддржи 35-тата Школа за човекови права за млади од 15-ти до 21-ви...

„Безомразно“ лого

Конкурс: „Со креативност и младински активизам против говорот на омраза”

Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и веб страницата „Безомразно“ распишуваaт конкурс за прием на апликации кои илустрираат позитивна порака против говорот на омраза, преку групни јавни перформанси / флеш-моб. Конкурсот е отворен...

Продолжува соработката меѓу ДЗЛП и Метаморфозис – предавања за лични податоци, приватност и говор на омраза

На 25 јули 2014 година, Дирекцијата за заштита на личните податоци и Метаморфозис, Фондација за интернет и општество, потпишаа Меморандум за соработка. Со овој Меморандум се потврдува одличната соработка во...