Category: Вести

Работилница: „Правни механизми и механизми на граѓанското општество за справување со говор на омраза“

Мисијата на ОБСЕ во соработка со Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шател“ организира работилница на тема „Правни механизми и механизми на граѓанското општество за справување со говор на...

Десетта јубилејна е-Општество: Човекови права на интернет

На 11 декември, оваа година, ќе се одржи меѓународната конференција е-Општество во организација на фондацијата Метаморфозис. Ова е десетта јубилејна конференција е-Општество, а овојпат ќе биде на тема: Човекови права...

Покана за првата изложба со наслов „ЛГБТ Права = Човекови права“

Здружението “ЛГБТ Јунајтед” Тетово, ве поканува на отварањето на првата изложба со наслов “ЛГБТ ПРАВА= ЧОВЕКОВИ ПРАВА” по повод одбележување на 10 Декември, Меѓународниот Ден на Човековите Права. Преку фотографиите...

Денот на човековите права – проекти финансирани од страна на земјите-членки на ЕУ

Почитувани, Човековото достоинство, слобода, демократија, еднаквост, владеење на правото и почитување на човековите права се вредности вградени во договорите на ЕУ и официјалните документи. Во мај 2014 година, Советот на...

За поттикнувањето омраза врз основа на сексуална ориентација

Демонстрации на организацијата Национална младина од Шведска. Фото: видео клип скриншот, 2012 Дали кривичното осудување заради изразување, кое поттикнува омраза врз основа на сексуална ориентација, се коси со правото на...

Обука за обучувачи: Користење на прирачникот Обележувачи во работа со млади луѓе

Почитувани, Во рамките на глобалната кампања „Против говор на омраза на интернет“ предводена од Советот на Европа, Националниот комитет во Македонија (НКМ) редовно организира активности на локално ниво кои имаат...