Author: А С

Успешно одржана обука во Струга за справување со говорот на омраза

На 14 октомври во Струга се одржа втората обука од серијата обуки за справување на говорот на омраза во медиумската сфера, првенствено наменети за уредници, новинари и администратори на веб-портали организирана...

Одржана обука за справување со говор на омраза

На 07.10.2015, во Хотел Stone Bridge се одржа првата од серијата обуки за справување на говорот на омраза во медиумската сфера, првенствено наменети за уредници, новинари и администратори на веб-портали...

Покана за настан „ЅИД НА СРАМОТ“

  Хелсиншкиот комитет за човекови права има задоволство да ве покани на иницијалниот настан за проект против говор на омраза, поддржан од страна на NED (National Endowment for Democracy). Настанот...

Со промените, главен уредник може да оди во затвор за говор на омраза

Со промените што ќе следат во медиумското работење, нема да е чудно ниту ако уредник во медиум заврши во затвор затоа што дозволува говор на омраза и дискриминација преку неговото...

Повик за обуки за медиуми: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“

Фондацијата Метаморфозис и Мисијата на ОБСЕ во Скопје упатуваат повик за пријавување учесници за обуки за справување на говорот на омраза во медиумската сфера, првенствено наменети за уредници, новинари и...

Бегалци, мигранти и ксенофобија во македонските медиуми

  Кои се клучните проблеми при медиумското известување за бегалците и мигрантите кои минуваат низ Македонија?   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Проблемот со една...