Последни написи Blog

Не сакам да сум „еден од добрите„!

Учев во едно скопско основно училиште, навистина преубаво однадвор. Отсекогаш сум го сакал училиштето и образованието генерално ме поттикнуваше да го канализирам она што го чувствував длабоко во себе. И...

Користењето на терминот „соросоиди“ е дискриминација

Терминот „соросоиди“ очигледно се употребува за да се етикетира, дискредитира и да омаловажи одредена група луѓе.   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Во одделен број медиуми во...

Сите кои се сведоци или жртви на говор на омраза да ги пријават случаите

По повод 22 јули, Европскиот ден на жртвите на криминалот од омраза, Комисијата за заштита од дискриминација ги повика сите граѓани кои се сведоци или жртви на инциденти од говор...

Повик за аплицирање – Школа за човекови права за млади од 18 до 24 години

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија (МХК) и Институтот за човекови права во соработка со Институтот за човекови права и мир од Каен, регион Долна Нормандија, Република Франција...

Закани со насилство за Лезбејскиот пикник во Скопје

Во рамки на Неделата на гордоста, организацијата Лезфем, за попладнево во Градски парк најави дружба со музика, пикник, читање лезбејски кратки раскази и поезија како и работилница за изработка на...