Последни написи Blog

Награден конкурс за графички решенија за пораки против говорoт на омраза на Интернет

Метаморфозис, фондација за Интернет и општество распишува конкурс за графички решенија (илустрации) со кои сликовито ќе се претстават формите против говор на омраза на Интернет, со цел да се маркираат...

Омраза длабоко

Кои се елементите од кои може да се изведе заклучокот дека во колумната „Компаративност 2“ се користи говор на омраза?   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Мојата...

Говорот на омраза во „Јуришник“ и во другите изданија на Јулиус Штрајхер

Штрајхер максимално ја искористувал склоноста на луѓето вината за сопствените неуспеси постојано да ја префрлаат врз другите. Тој умешно ги експлоатирал и зајакнувал традиционалните негативни стереотипи за Евреите, врз чиј...

Кон „дефиниција“ на „говор на омраза“: Студии на случај

Анализата на пресудите против Јулиус Штрајхер и медиумските лидери од Руанда може да ни помогне да препознаеме што е говорот на омраза и кога говорот на омраза од страна на...

Брошура: Слобода на изразување и говор на омраза

Институтот за новинарство, медиуми и комуникации, во рамките на Правниот факултет „Јустинијан Први“ подготви брошура на тема „Слобода на изразување и говор на омраза“. Идејата на брошурата е да се...