Последни написи Blog

Очила на еднаквоста

  Кога медиумите допираат проблематика што се однесува на дискриминацијата, многу лесно е да се измести фокусот на гледање од актот на дискриминација кон ставовите, перцепциите и вреднувањата (базирани на...

Неетичко известување: Парада никаде, омраза секаде

Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права „Медиумот и новинарот не треба да објавуваат материјал (информација, слика, мислење, коментар) кој има за цел да шири непријателство или омраза, или ако...

Верските заедници и медиумите: Да се одбегнуваат стереотипите и предрасудите

Пишува Гоце Ристовски, м-р по културологија   Стереотипи се поедноставени, неоправдано генерализирани и неточни мислења за припадници на групи луѓе. Се темелат на недоволно познавање на групата за која се...

И претепување среде бел ден на плоштад – некои медиуми ич не ги засега!

Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Како медиумите (не) известуваа за насилство мотивирано од омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет? (1) „Следејќи ја својата улога во...

Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (2)

Пишува Роберто Беличанец , експерт за медиуми. Текстот е првобитно објавен на Окно.мк на 08.02.2012. Илустрации: Роршахови портрети од Бен Квилти. Прв дел од анализата… Верските стереотипи на Балканот За разлика...

Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (1)

Пишува Роберто Беличанец, експерт за медиуми. Текстот е првобитно објавен на Окно.мк на 08.02.2012. Илустрации: Роршахови портрети од Бен Квилти. Стереотипот претставува слика заснована на предрасуда или полувистина која му се...