НВО: Говор на омраза наместо слобода на изразување

debata tetovo

Слободата на изразување велат учесниците на дебатата е цензурирана најчесто кога се критикува владата

Наместо слобода на изразување, во Македонија постои говор на омраза, велат од невладините организации, кои денеска во Тетово учествуваа на дебатата под наслов „Слободата на говорот“.

Навредите и клеветите што ги трпат различни категории на граѓани, ретко доаѓаат до судска разврска, истакна граѓанскиот активист Беким Асани.

– Тој говор на омраза е широко распространет во Тетово. Со оглед на шареноликоста на населението од различни етнички и верски припадности, говорот на омраза многу влијае на меѓуетничките односи во нашиот град – рече Асани.

Слободата на изразување, велат учесниците на дебатата, е цензурирана најчесто кога се критикува Владата.

– Поради пресијата што се прави од владините структури, голем дел од новинарите го создадоа феноменот на автоцензура. За жал, се соочуваме со недостиг од независни медиуми и поради тоа, сè почесто социјалните медиуми стануваат средство преку кое можат на вистински начин, слободно да се пренесат ставовите на граѓаните и на здруженијата – изјави Уранија Пировска од Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Со закани и со притисоци се спречува и слободата на говор и на изразување и кај граѓанските здруженија, студентите и средношколците, потенцираа од НВО Инфоцентар.

Сепак, учесниците на дебатата истакнаа дека и покрај притисоците и заплашувањата, кај голем дел од граѓаните се буди свеста, се охрабруваат слободно да го искажат своето мислење и да ги побараат своите права преку протести, како во случаите со студентите, средношколците и со хонорарците.

Извор: Meta.mk – Новинска Агенција (23.04.2015). НВО: Говор на омраза наместо слобода на изразување

You may also like...