Category: Вести

Хуманитарна претстава „Апел за…“ против говор на омраза и дискриминација

Утре,29 март (сабота) со почеток во 15:00 часот во Драмски Театар – Скопје ќе се одржи хуманитарната претстава „Апел за…“ во организација на PTPI Skopje-Macedonia Community Chapter, во соработка со...

Изгласани победниците на конкурсот за графички решенија против говор на омраза на Интернет

Жирито и публиката ги изгласаа победниците на конкурсот за избор на графички решенија против говор на омраза на Интернет кој што траеше во периодот од 11 до 17 март. Графичките...

Говорот на омраза е кривично дело во Република Македонија

Од февруари 2014 во Република Македонија стапија во сила нови законски одредби кои забрануваат и казнуваат говор на омраза и ширење на материјали преку интернет кои промовираат или поттикнуваат омраза,...

Промовирана Декларација за осуда на говорот на омраза и дискриминаторски говор

Денеска беше промовирана Декларацијата за осуда на говорот на омраза и дискриминаторскиот говор кон жените, лезбијките, геј мажите, бисексуалците, трансродовите лица и маргинализираните заедници во текот на изборната кампања  поддржана...

Започна изборот за графички решенија против говор на омраза на Интернет

Започна изборот на графички решенија (илустрации) со кои сликовито ќе се претстават формите против говор на омраза на Интернет. Илустрациите кои се во рамките на иницијативата против говор на омраза...

Младите во Македонија препознаваат говор на омраза во медиумите

Фондацијата Метаморфозис заедно со Младински образовен форум го спроведоа истражувањето „Млади и медиуми“ кое беше претставено во рамките на конференцијата “е-Општество: Млади и медиуми”. Истражувањето е спроведено во 11 земји...