Author: Ф С

Поттикнување агресивна војна преку национална телевизија

Пример на промовирање став дека меѓуетничка војна е „решение“ за проблемите на Македонија преку емисија на национална телевизија: „Ова ти е бе, ова ти е монструозен… Ова со идентитетот не...

Повик за учесници – Трета школа против говор на омраза на Центар за меѓукултурен дијалог

Центарот за меѓукултурен дијалог трета година по ред огранизира обука за младински работници, студенти, активисти кои се мотивирани да ги развијат своите вештини во справување со говорот на омраза. Деталниот...

Колку утринските програми се користат за афирмирање омраза и кривични дела?

Тема на денот во утринската програма на Канал 5 на 18.08.2014 г. беше „Колку е корисно да се користи кај нас грчката практика за оштетување на возила?“. При тоа, водителот/уредникот...

Промовирана нова платформа за пријавување говор на омраза

На 2 април 2014 година во Скопје, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ја промовираше интернет платформата за мапирање на говор на омраза www.govornaomraza.mk. На промоцијата претставничките на Хелсиншкиот...

Говорот на омраза е кривично дело во Република Македонија

Од февруари 2014 во Република Македонија стапија во сила нови законски одредби кои забрануваат и казнуваат говор на омраза и ширење на материјали преку интернет кои промовираат или поттикнуваат омраза,...